Bel ons:

(Ma t/m Vrij)

Mail ons:

info@procesxperts.nl

Hesselink van Suchtelenweg 4,

Wageningen

Een toekomstbestendige Geo-ICT? Dat is ketendenken in plaats van procesdenken!

Welke tips heb je voor GEO-ICT’ers die werkzaam zijn in dit sterk veranderende vakgebied? Deze vraag stelden wij aan Bert Ten Brinke. Hij is jarenlang projectleider/senior beleidsmedewerker in het Geo-werkveld en vanaf 1996 als zelfstandig adviseur aan de slag. In 25 jaar vele gemeenten, waterschappen en bedrijven in de Geo-sector geadviseerd, visies opgesteld en voor hen projecten en programma’s gerealiseerd. Er volgde een inspirerend gesprek.

“Kom van je eiland is het nieuwe normaal”

Bert legt uit dat er een enorme digitale ketenintegratie binnen het Geo-werkveld aan het plaatsvinden is. “Als ik een belangrijke tip mag geven aan GEO-ICT’ers dan is het mijn advies om je meer te gaan verdiepen in processen en de optimalisatie daarvan in plaats van te denken in producten en technieken”, vertelt hij. Bert legt uit dat automatisering in het verleden vaak op teamniveau plaatsvond. Iedereen deed waar hij/zij verantwoordelijk voor was, maar er werd niet gekeken naar de schakels ervoor of erna. “Dat is een gemiste kans, want mogelijk ben je dan dubbel of onnodig werk aan het doen.”

Kansen van ketendenken

De huidige stand van de technologie biedt kansen om digitale ketens te maken. Dat is iets anders dan het sturen van een e-mail of het overtypen van gegevens die afkomstig zijn van andere afdelingen. Bert geeft een voorbeeld: “Tegenwoordig meldt een consument door middel van een app aan de gemeente dat er een lantaarnpaal kapot is. Dit bericht wordt automatisch opgeslagen in het zaaksysteem van de gemeente, om totaaloverzicht te houden en jaarlijkse budgetten vrij te maken. De beheerder die verantwoordelijk is voor de openbare ruimte wordt vanzelf op de hoogte gesteld, maar de informatie is ook al naar Engie gegaan die verantwoordelijk is voor werkende lantaarnpalen. Natuurlijk wordt de melder op de hoogte gesteld dat een en ander hersteld is en nog even bedankt.” Degene die in staat is om de hele keten in kaart te brengen en groter te denken is het meest waardevol voor de organisatie is zijn conclusie.

6 tips van Bert

  • Trek de organisatie in en ga luisteren wat iemand echt nodig heeft.
  • Gebruik heldere bewoordingen naar het management om iets voor elkaar te krijgen.
  • Groepeer informatie per type gebruiker, dat voorkomt onnodige ballast van teveel data.
  • Ga op zoek naar business cases, het invullen van technologie komt dan vanzelf.
  • Maak gebruik van externen als er hulp nodig is om een businesscase te maken.
  • Check eens wat vaker de logica in de keten:

Een logica voorbeeld

Bert komt met een aansprekend voorbeeld. We kennen allemaal de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Daarop wordt door de BGT-beheerder aangegeven dat er ergens een groenstrook aanwezig is. Maar degene die namens de gemeente het gras komt maaien heeft er niets aan als er bloembollen of struiken zijn aangeplant op deze groenstrook. De afdeling beheer heeft dus behoefte aan gedetailleerde informatie dan alleen groenstrook. Dit is een voorbeeld van ketendenken, waarbij de conclusie is dat er steeds meer detaildata nodig is om werkzaamheden nog beter uit te voeren.

Bert heeft dus een duidelijke visie en hij onderkent dat er meer trends in het Geo-werkveld waar te nemen zijn en daarmee dat er voor veel collega’s in het werkveld uitdagingen zijn.

Leave A Comment